Kolme valokuvaa valkoisella seinällä. Valokuvat esittävät Inkoossa sijaitsevaa Barösundia.

Avajais­näyttelyt
16.4.–3.9.2023

Chappe – taiteentalon meren äärellä avajaisnäyttelyt kunnioittavat lahjoittajan, lääketieteellisen genetiikan professori Albert de la Chapellen (1933–2020) muistoa.

Ilmastotaide – Vaihtoehtoisia näkökulmia -näyttely nostaa keskiöön, lahjoittajan toivomuksen mukaisesti, ympäristöarvot ja kestävän kehityksen. Barösund 1870 -> 2023 -näyttely käynnistää sarjan, jossa nykytaiteilijat tutkailevat Albert de la Chapellen taidekokoelmaa ja Hämmästyttävää ja taianomaista! Kertomus Chappen synnystä -näyttely esittelee Albert de la Chapellen elämää ja Chappen syntyä sekä valmistumista.

Näyttelyt ottavat haltuunsa Chappen näyttelytilat, jotka sijoittuvat kolmeen kerrokseen. Näyttelyiden ohessa järjestetään kesäkauden aikana Tammisaaren kulttuurikorttelissa aktiviteetteja ja osallistavaa toimintaa. Museopuutarhaan tulee toiminnallinen veistos, joka kytkeytyy Ilmastotaide – Vaihtoehtoisia näkökulmia -näyttelyssä esillä olevaan taideteokseen. Ohjelmistossa on lisäksi ruokaperformanssi sekä villiruokaa ja äänitaidetta yhdistelevä päivällinen, jossa yleisöllä on tärkeä sija.

Ilmastotaide – Vaihtoehtoisia näkökulmia

Chappe – taiteentalon meren äärellä avajaisnäyttely Ilmastotaide – Vaihtoehtoisia näkökulmia kunnioittaa lääketieteellisen genetiikan professori Albert de la Chapellen (1933–2020) muistoa nostamalla keskiöön – lahjoittajan toivomuksen mukaisesti – ympäristöarvot ja kestävän kehityksen.

Näyttely tuo taiteen ja muotoilun keinoin kulttuurista näkökulmaa ekologiseen jälleenrakentamiseen. Sen kantavana teemana on ihmisten välisen yhteyden kautta tapahtuva symbioottisemman suhteen edistäminen muihin lajeihin ja planeettaan. Näyttelyssä on taiteilijoita ja muotoilijoita, mukana on myös biodesigneri ja villiruokakokki, jotka pyrkivät tarjoamaan vaihtoehtoisia ja rakentavia näkökulmia ilmastotaiteessa usein vallitsevaan dystooppisen ajatteluun.

Ekologinen kestävyysajattelu konkretisoituu luontolähtöisessä ja luontoyhteydestä kumpuavassa taiteessa biopohjaisten materiaalien ja ekologisten tekniikoiden kautta. Kiertotaloudella ja orgaanisen jätteen hyödyntämisellä on tärkeä rooli näyttelyssä mukana olevien muotoilijoiden tuotannossa. Kestävyysajatteluun sisältyy ekologisuuden ohella poliittisia ja taloudellisia näkökulmia muun muassa siitä, miten mahdollistaa resurssien ja tiedon jakaminen reilulla ja oikeudenmukaisella tavalla. Mukana on myös taiteilijoita, jotka tekevät yhteistyötä tutkijoiden kanssa esimerkiksi osallistumalla luontoon suuntautuville kenttäretkille.

Näyttelyn oheistuotteina julkaistaan taiteilijoiden tekemiä opaskirjoja: kestävän valokuvauksen käytäntöihin Suomen saaristoalueilla, mehiläisaitan tekemiseen erakkomehiläisille ja muille pölyttäjille sekä aurinkopaneelilla varustetun yhdistetyn sähköisen tavarapyörän ja ulkotoimiston rakentamiseen.

Ljusröda klossar i tre högar i ett vitt rum.
SUPERFLEX
Pink Elements
2023
värjätty valusavi
 
Pink Elements on osa ”Deep Sea Minding” -tutkimushanketta, joka jatkaa ”The Current” -ohjelmaa. Teoksen tilaajana toimii kulttuurinen ekosysteemi ja tutkimuskeskus TBA21-Academy. 
 
Valokuvat: Multifoto

Näyttelyn taiteilijat: Saara Alhopuro, Caracara Collective, Tanja Marjaana Heikkilä, Julia Lohmann, Mia Makela, N55 / ion Sørvin & Till Wolfer , Erik Sjödin , Studio Hendrikx (Bob Hendrikx ), Superflex, Katja Syrjä, The Sustainable Darkroom (Hannah Fletcher, Noora Sandgren & Alice Cazenave ), Jyrki Tsutsunen & Tatu Rönkkö.

Barösund 1870 -> 2023

Barösund 1870 -> 2023– näyttely käynnistää sarjan, jossa Chappe kutsuu nykytaiteilijoita tutkailemaan Albert de la Chapellen taidekokoelmaa eri näkökulmista käsin, tutkimalla vanhaa luodaan uutta. 

Taiteilijat Ahmed Alalousi, Sandra Kantanen, Katarina Reuter ja Panu Ruotsalo ovat toteuttaneet näyttelyä varten teoksia, joiden lähtökohtana on Hjalmar Munsterhjelmin maalaus Ilta Barösundissa. Näyttelyn taiteilijat asuvat ja työskentelevät Raaseporissa ja Hangossa. 

Uusien taideteosten työstäminen käynnistyi yhteisellä tapaamisella Länsi-Uudenmaan museon Kokoelmakeskus Leirassa toukokuussa 2021, jolloin taiteilijat kohtasivat toisensa ensimmäisen kerran. He saivat samalla mahdollisuuden tutustua Hjalmar Munsterhjelmin maalaukseen Ilta Barösundissa. Tämän jälkeen kukin taiteilija toteutti omalla tahollaan teoksen tai teoksia näyttelyä varten. 

#studiovisitchappe-dokumenttivideoilla taiteilijat kertovat työskentelystään, teoksien luomisprosesseista ja siitä, miten he tulkitsevat Munsterhjelmin maalauksen. Saamme myös seurata näyttelykuraattorin ja taiteilijoiden tapaamisia heidän työhuoneillaan ja luonnossa. Videot, jotka on tuottanut dlc-media, ovat katsottavissa Chappessa ja Chappen YouTube-kanavalla. 

Albert de la Chapelle perusti vuonna 2005 rahaston, jonka tuella on hankittu Länsi-Uudenmaan alueeseen kytkeytyvää vanhempaa ja uudempaa suomalaista taidetta. Ilta Barösundissa hankittiin ensimmäisten joukossa Albert de la Chapellen taidekokoelmaan, joka on lahjoitettu Länsi-Uudenmaan museolle. 

Barösund on noin kuuden kilometrin pituinen salmi Inkoon saariston pohjoisosassa, joka liittyy kiinteästi Suomenlahden merenkulun historiaan. Tänä päivänä Barösundin saaristo muodostaa laajan kulttuurimaisemakokonaisuuden, johon lukeutuu kulttuurihistoriallisesti erityisen arvokkaita kohteita.

Näyttelyn taiteilijat: Hjalmar Munsterhjelm, Ahmed Alalousi, Sandra Kantanen, Katarina Reuter, Panu Ruotsalo

Hjalmar Munsterhjelm (1840–1905): Ilta Barösundissa
Öljy kankaalle
1870-luku
53,5 cm x 74 cm. 
Albert de la Chapellen kokoelma
Länsi-Uudenmaan museo
Sandra Kantanen: Nimetön (munsterhjelm_v1)
 2022
Kuvaseinä
112 cm x 158 cm

Hämmäs­tyttävää ja taianomaista! Kertomus Chappen Synnystä

”Tammisaaren kaduilla liikkuessani ajattelin, että tuo kortteli on kyllä mielenkiintoinen mutta että siitä voisi tulla mielenkiintoisempi. Siitä on tarkoitus tulla huomiota herättävä sanan parhaassa merkityksessä.”

Albert de la Chapelle

Albert de la Chapelle (1933–2020) esitteli vuonna 2016 Raaseporin museon silloiselle museonjohtajalle Dan Lindholmille ajatuksiaan mahdollisuudesta tukea uuden taidemuseon rakentamista Tammisaaren keskustaan.  Näin sai alkunsa taidemuseohanke, johon osallistui myös Albertin vaimo professori Clara D. Bloomfield (1942–2020). Albert de la Chapelles Konststiftelse -säätiön ensisijaisena tavoitteena on toteuttaa taidemuseohanke. Taidesäätiö julisti vuonna 2018 suunnittelukilpailun, jonka voittajaksi valittiin JKMM Arkkitehdit Oy.

Näyttely esittelee Albert de la Chapellen elämää ja uraa, hänen taide- ja hopeakokoelmansa syntyä ja kartuttamista sekä kertoo Chappen tarinan. Näyttelyssä on esillä laajamittainen aikajana Albert de la Chapellen elämästä ja Tammisaaren kulttuurikorttelin historiallisista vaiheista ja korttelin muodostumisesta. dlc-median tuottama dokumenttivideo syväluotaa Albertin elämään, etsien persoonaa tekojen ja saavutusten takana arkistomateriaalin ja haastattelujen kautta. Dokumenttivideota on mahdollista katsoa paikan päällä ja Chappen YouTube-kanavalla. 

Chappen vaiheita kuvaavassa osiossa kuulemme arkkitehti Asmo Jaaksin sekä arkkitehtuurikilpailun juryn puheenjohtajan arkkitehti Jenni Reuterin mietteitä, näemme rakennushankkeen etenemisen timelapse-videolta sekä JKMM Arkkitehdit Oy:n kilpailuun toimittamat alkuperäiset arkkitehtuuripiirustukset ja pienoismallin. 

Näyttelyssä esillä olevan digitaalisen someseinän välityksellä avautuu näkymä Chappen audiovisuaaliseen sisältöön. 

Näyttelyt on kuratoinut näyttelykuraattori Pia Hovi.

Ladattava pdf-versio aikajanasta löytyy täältä.

Aikajana Albert de la Chappellen elämästä.

Lisätietoja näyttelyistä: näyttelykuraattori Pia Hovi, pia.hovi@raseborg.fi puh. 019 289 2515

Tilaa Uutiskirje