Yleisöopastukset suomeksi keskiviikkoisin klo 18.30 sekä lauantaisin klo 13.30.

Opastuksella tutustutaan näyttelyihin oppaan johdolla. Opastus sisältyy pääsymaksuun, ja sen kesto on n. 30 min.

Opastukselle ei voi varata paikkoja etukäteen. Ryhmiä pyydetään tilaamaan oma opastus.

Taiteilijapuheenvuorot — 2023

Ilmastotaide — Vaihtoehtoisia näkökulmia sekä Barösund 1870 –> 2023-näyttelyiden taiteilijat ovat paikalla Chappessa ja kertovat omasta teoksestaan ja taiteellisesta työstään. Yleisö saa myös mahdollisuuden esittää kysymyksiä taiteilijoille.

7.6. klo 17.00 Mia Makela

10.6. klo 13.00 Saara Alhopuro

5.7. klo 19.00 Ahmed Alalousi

Mia Makela, Beeings.

Luita, puita ja lusikoita – kokeellinen illallinen ja tilallinen äänitrippi Chappessa 26.5.2023  

Chappe ja villiruokakokki Jyrki Tsutsunen ja äänitaiteilija Tatu Rönkkö kutsuvat kokeelliselle illalliselle perjantaina 26.5.2023 kello 18.00. Jyrki Tsutsunen valmistaa metsästä poimituista raaka-aineista kulinaristisen makumatkan. Tatu Rönkön instrumentteina ovat keittiövälineet ja erilaiset luonnonmateriaalit, joiden avulla luotuun musiikkiin Rönkkö sämplää metsän ääniä.  

Villiruoka ja äänitaide avaavat osallistujien maku-, kuulo-, tunto- ja hajuaistit, ja luovat uusia näkökulmia nautiskeluun. Illallinen kääntää päälaelleen länsimaiset syömisen normit ja etiketit. Päivällisen aikana on mahdollista herkistyä, yllättyä ja hämmentyä kokonais-valtaisesti.  

Jyrki Tsutsusen ammatillinen tausta on Helsingin ravintoloissa ja Pietarin konsulaatin keittiössä, jossa hän toimi keittiömestarina kuuden vuoden ajan. Tsutsunen tunnetaan myös Hukkatila-tapahtumista, joissa yllätysillallinen voidaan järjestää vaikkapa huoltoasemalla tai vanhassa tehtaassa.

Tatu Rönkkö on rumpali ja perkussionisti, joka yhdistelee improvisoimalla arkisia esineitä, kuten keittiövälineitä, lyömäsoittimiin ja elektroniikkaan tuottaen niiden avulla kokeellista musiikkia ja äänitaidetta. Rönkkö on yksi suomalaistanskalaisen LIIMA-yhtyeen perustajajäsenistä. Hän on esiintynyt kansainvälisillä areenoilla Play Your Kitchen     sooloprojektinsa ohella lukuisissa kokoonpanoissa. 

Tsutsunen ja Rönkkö ovat Suomen ohella kiertäneet Euroopassa moniaistillisen ja -ulotteisen illallisen kanssa tekemällä tunnetuksi suomalaista villiruokaa ja hullua luovuutta. 

Modifioimalla luodaan uudenlaista suomalaista ruokakulttuuria, joka on vastuullista ja elää ajassa. 

Illallisen kesto: 2,5 tuntia 

Lipun hinta: 20 euroa, maksu Chappen kassalle ennen tapahtumaa.  

Ennen päivällistä on mahdollista osallistua opastettuun kierrokseen Chappessa, jonka kesto on 30 min. Opastus sisältyy lipun hintaan.  

Ilmoittaudu tapahtumaan tästä.

Jyrki Tsutsunen ja Tatu Rönkkö taputtavan yleisön edessä.
Kuva: Kimmo Brandt

Ystävämme pölyttäjät-työpaja taiteilija Erik Sjödinin kanssa 17.6.

Taiteilija Erik Sjödin näyttää, miten rakennetaan luonnonmateriaaleista pesäpaikkoja pölyttäjille. Museon puutarhaan rakennetaan Mehiläisaitta-veistos, jossa erakkomehiläiset ja muut hyönteiset voivat asua. Työpaja on maksuton ja se pidetään pääosin ruotsiksi.

Taiteilija Erik Sjödin kertoo yleisölle miten mehiläisilel tehdään asumus. Taiteilija istuu juuttimatolla ruohikolla, ja ihmisiä istuu hänen ympärillään.

Työpajan alkamisaika ilmoitetaan myöhemmin.

Edible Fineart -performanssi Tanja Marjaana Heikkilän kanssa 19.8.

klo 12-13

Performanssi pidetään Clara-näyttelytilassa Chappessa

Taiteilija Tanja Marjaana Heikkilä toteuttaa performanssin, jossa hän käy vuoropuhelua näyttelyssä esillä olevien valokuvien kanssa. Performanssissa käytettävät vihannekset hankitaan länsiuusmaalaisilta tuottajilta. Performanssin jälkeen vihannekset jaetaan katsojille, ja heitä pyydetään valmistamaan niistä ruokaa. Ateriat saa mielellään jakaa somessa hashtagilla #EdibleFineart.

Esitys sisältyy lipun hintaan eikä vaadi ennakkoilmoittautumista.

Kaksi valokuvaa, jotka esittävät Tanja Marjaana Heikkilän taidetta. Teokset ovat tehty ruuantähteistä, kuten perunankuorista ja nahistuneista hedelmistä ja vihanneksista. Ne on aseteltu kuvioihin .