Visualiseringsbild av det nya museet

Välkommen till Chappe!

På denna sida har vi samlat den viktigaste besöksinformationen, såsom biljettpriser, öppettider, adress och information om tillgänglighet.

Öppet­hållningstider

Sommar­öppettider 29.5.-27.8.2023:
Tisdag 11–17
Onsdag 11–20
Torsdag–Söndag 11–17

Vinteröppettider:
Onsdag 11–20
Torsdag–Söndag 11–17

Undantag i öppettiderna:

7.4.2023 – 10.4.2023 Stängt, påsk
30.4.2023 – 1.5.2023 Stängt, valborgsmässoafton och första maj
18.5.2023 Stängt, Kristi himmelsfärdsdag
23.6.2023 – 26.6.2023 Stängt, midsommar
6.12.2023 Stängt, självständighetsdag
24.12.2023 – 26.12.2023 Stängt, jul
31.12.2023 – 1.1.2024 Stängt, nyår

Biljetter

12€

Vuxna

9€

Pensionärer
Studerande
Militär- eller civiltjänstgörare
Bildkonstnärer
Grupper på fler än 10

0€

Lärare tillsammans med sin grupp
Under 18-åringar
Journalister som skriver artikel/gör reportage
Medlemmar av International Council of Museums (ICOM)
Medlemmar av International Council of Monuments and Sites (ICOMOS)
Anställda vid professionella museer
Ekenäs museivänner rf:s medlemmar
Personer som studerar i Raseborg
Arbetslösa
Frontveteraner och lottor
Terapigrupper
Personliga assistenter tillsammans med dem de assisterar

*) Vänligen visa upp ett kort eller dokument som berättigar till rabatt eller gratis inträde vid kassan (gäller inte arbetslösa).

Samma biljett berättigar till inträde till både Chappe och Raseborgs museum. Biljetten kan köpas också i Raseborgs museum.

Ankomst, kontakt­uppgifter

address

Chappe
Gustav Wasas gata 11
10600 Ekenäs

kundtjänst

info@chappe.fi
museibokningar@raseborg.fi

Chappes huvudingång ligger vid Gustav Wasas gata. Ingångar finns också från Museigatan och Brunnsgatan. Man kommer till Chappe också via bottenvåningen i Raseborgs museum.

Hinderfri ingång från Gustav Wasas gata. Museigårdens yta är ojämn, vilket kan göra det svårt att röra sig där med rullstol.

Ekenäs ligger 110 km från Helsingfors och 165 km från Åbo.

Biljetter till inrikes tågresor – varje resa är 100 % kolneutral – VR

Matkahuolto -Webbiljett

Shop & Café

I Chappe finns en liten museishop i samband med biljettförsäljningen. En större museishop finns i Raseborgs museum, där också museikaféet finns. Biljetten berättigar till inträde till båda museerna. Till museishoppen, caféet och Raseborgs museums museilounge kan man komma också utan att köpa inträdesbiljett.

Bra att veta före besöket

När du besöker Chappe, kan du köpa inträdesbiljett antingen i Chappe eller i Raseborgs museum. Med samma biljett kan du besöka båda museerna. Du får ett klistermärke, som fungerar som biljett, vid kassan. Fäst klistermärket på ett synligt ställe, exempelvis på handryggen eller skjortbröstet. 

Båda museerna har låsbara skåp, där du kan lämna dina saker. Det är gratis att förvara saker i skåpen. Skåpen är placerade så att de kan ses från ingången.

Kom ihåg att stora väskor och ryggsäckar alltid ska lämnas i skåpen. Detta för att garantera konstverkens säkerhet. Om du är osäker på om din väska är för stor, kan du fråga museets personal. Du kan ha en liten väska med dig på museet.

I Chappe finns flera toaletter. Närmaste toalett finns i entréhallen, nära kassan. Fler toaletter finns i källarvåningen. I Raseborgs museum finns två toaletter i anslutning till caféet. Samtliga toaletter i Chappe är könsneutrala. 

Inträdesbiljetten gäller hela dagen. Kom ihåg att spara kvittot för det fall att du avlägsnar dig från museet och vill komma tillbaka senare samma dag. Personalen kan be att få se din biljett. 

Man får inte röra vid konstverken i Chappe. Ibland kan utställningarna innehålla konstverk som man får röra vid. Om detta informeras alltid separat. Man får inte röra vid konstverken, så att de inte skadas av misstag.

I Chappe ska man röra sig långsamt, lugnt och försiktigt. Detta för konstverkens säkerhet och allas trivsel. 

Tillgänglighet

Chappe är ett hinderfritt museum. Den hinderfria ingången finns vid Gustav Wasas gata. Man kan komma till Chappe också via Museigatan, men museets innegård är lite ojämn exempelvis med tanke på rullstolsburna. 

Chappe har tre våningar. Man kommer till samtliga våningar med hiss. Det är möjligt att röra sig i utrymmena också med rollator eller käpp. Det går också att komma till byggnaden med barnvagn. 

Vid biljettförsäljningen kan man låna rollator, lätt rullstol eller promenadkäpp. I Chappe finns också lätta stolar som man kan bära med sig i museet och sätta sig ner på vid behov. I utställningssalarna finns även bänkar.

Fotografering i museet

I Chappe är det tillåtet att fotografera för eget bruk. Blixt får inte användas. Selfiepinnar och kamerastativ får inte heller användas. Beakta din omgivning när du fotograferar. Backa till exempel inte in i konstverken medan du koncentrerar dig på fotograferingen. 

Bilder får gärna delas på sociala medier. Tagga oss på instagram @chappe.fi och #chappeart #chappeinekenäs och #chappefinland

Guidningar

Allmänna guidningar

De allmänna guidningarna ingår i inträdesbiljetten. Allmänna guidningar ordnas onsdagar kl. 18 (på svenska), 18.30 (på finska) och 19 (på engelska) och lördagar kl. 13 (på svenska), 13.30 (på finska) och 14 (på engelska).

Guidningens längd är ca 30 minuter. Under guidningen ser du utställningarna vid museet.

Plats kan inte reserveras på förhand. Det finns plats för 20 personer per grupp. Meddela vid kassan om du vill delta i guidningen.

Beställda guidningar

Man kan beställa guidningar för grupper vid önskad tidpunkt genom att skicka e-post till museibokningar@raseborg.fi eller genom att ringa Chappes kundtjänst.

Guidningen kostar 60 euro.

Guidningens längd är 30 minuter. Två olika guidningar kan kombineras till en 60 minuter lång guidning. En guidning på 60 minuter kostar 120 euro.

Guidningarna lämpar sig för alla och har ingen åldersgräns.

Chappe

  • Aktuella utställningar vid Chappe
    • Under guidningen berättar guiden om utställningarna, konsten och konstnärerna.

Raseborgs museum

  • Helene Schjerfbecks liv och konst
    • Permanent utställning som presenterar Helene Schjerfbecks liv och konst. På utställningen visas omkring tjugo verk som med jämna mellanrum byts ut. Texterna, bilderna och videorna berättar om konstnärens liv. Dessutom ställs föremål som tillhört Helene Schjerfbeck ut.
  • Alla tiders Raseborg
    • I anknytning till den kulturhistoriska utställningen berättar guiden om Raseborgs historia.

För alla utställningar finns också guidningar som riktar sig till barn.

Ange följande uppgifter, när du beställer en guidning:

Vilken guidning som önskas samt datum, klockslag och språk (svenska, finska eller engelska).

Gruppens storlek samt eventuella önskemål eller behov (t.ex. stolar att sitta på, särskilt tydligt tal osv.).

Vänligen observera att guidningarna bör beställas minst två veckor på förhand.

Barn & skolbarn

Skolor

Skolgrupper i alla åldrar är välkomna till Chappe! Du kan beställa en guidning åt din klass eller komma på besök på egen hand. Vänligen observera att den rekommenderade storleken på en grupp är högst 20 personer. Vi önskar att skolorna meddelar om sina besök även om de inte beställt guidning. I museet är eleverna alltid på lärarens ansvar. 

Kontakta gärna personalen, om du har frågor om besöket!

Familjer

Chappe välkomnar hela familjen till museet. I museet är det möjligt att röra sig med barnvagn. I entréhallen finns inte plats för många vagnar, så vi önskar att vagnarna lämnas utanför, då vädret tillåter. 

I museet är barnen på de vuxnas ansvar. De vuxna bör se till att också barnen följer museets allmänna regler (se ”Bra att veta före besöket”).

Grupper

Vi önskar att alla grupper meddelar om sitt besök på förhand oavsett om guidning beställts eller inte. Syftet med detta är att undvika rusning och säkerställa att alla grupper ryms in. Meddela om gruppbesöket per e-post eller telefon.

Den rekommenderade storleken på en grupp är högst 20 personer.

Chappe har ingen plats för ätande av medhavd matsäck.

Raseborgs museum

Läs mera om Raseborgs museum här .