Allmänna guidningar på svenska
onsdagar kl. 18 & lördagar kl. 13.00

På guidningen får du höra om Chappes aktuella utställningar. Guidningen ingår i inträdesavgiften och dess längd är ca 30 minuter.

Man kan inte boka platser på förhand. Grupper ombeds beställa en egen guidning.

Konstnärsträffar vår-sommar 2023

Klimatkonst — Alternativa perspektiv och Barösund 1870–> 2023-utställningarnas konstnärer är på plats i Chappe och berättar om sitt eget konstverk och sitt konstnärliga arbete. Publiken får även chans att ställa frågor till konstnärerna.

7.6. kl 17.00 Mia Makela

10.6. kl 13.00 Saara Alhopuro

5.7. kl 19.00 Ahmed Alalousi

Mia Makela, Beeings, stillbild, detalj, 2023.

Ben, träd och skedar (Luita, puita ja lusikoita) – en experimentell middag och en rumslig ljudtripp i Chappe 26.5.2023  

Chappe och vildmatskock Jyrki Tsutsunens och ljudkonstnär Tatu Rönkkö bjuder till en experimentell middag  26.5.2023 kl 18.00.  Jyrki Tutsunen tillreder en kulinarisk smakresa av råvaror som plockats i skogen. Som instrument använder Rönkkö köksredskap och naturmaterial och till musiken som skapas med hjälp av dessa samplar han olika skogsljud.  

Vildmaten och ljudkonsten öppnar deltagarnas smak-, hörsel-, känsel- och luktsinnen och skapar nya perspektiv i njutandet. Middagen ställer de västerländska normerna och etiketterna för ätande på ända. Som deltagare kan man bli överraskad, omrörd och berörd under middagens gång. 

Jyrki Tsutsunen har sin professionella bakgrund i flera restauranger i Helsingfors samt i köket på konsulatet i S:t Petersburg, där han var köksmästare i sex år. Tsutsunen är också känd för sina Hukkatila-evenemang där en överraskningsmiddag kan ordnas t.ex. på en servicestation eller i en gammal fabrik.

Tatu Rönkkö är en trummis och perkussionist som genom improvisation kombinerar vardagliga föremål, såsom köksredskap, med slagverk och elektronik och med hjälp av dessa producerar experimentell musik och ljudkonst. Rönkkö är en av grundarna till den finsk-danska gruppen LIIMA. Vid sidan av sitt eget Play Your Kitchen -soloprojekt har han uppträtt på internationella arenor i flera olika sammansättningar.

Förutom i Finland har Tsutsunen och Rönkkö turnerat runt i Europa med sin mångfasetterade middag för alla sinnen och därigenom gjort den finländska vildmaten och galna kreativiteten känd. 

Genom modifikation skapas en ny slags finländsk matkultur som är ansvarsfull och lever i tiden.

Middagens längd: 2,5 timme 

Biljettpris: 20 euro 

Före middagen är det möjligt att tai del i en guidad tur i Chappe vars längd är 30 min. Guidningen ingår i biljettpriset.   

Anmäl dig till middagen här

Bild av Jyrki Tsutsunen och Tatu Rönkkö framför en apploderande publik.
Bild: Kimmo Brandt

Workshop: Våra vänner pollinatörerna med konstnär Erik Sjödin 17.6.

Konstnären Erik Sjödin visar hur man bygger boplatser i naturmaterial åt pollinatörer. På museigården byggs en skulptur, Biboden, i vilken solitärbin och andra insekter kan bo.

Klockslaget för workshoppen meddelas senare.

Edible Fineart-performans med Tanja Marjaana Heikkilä 19.8.

kl 12-13

Performansen äger rum i utrymmet Clara i Chappe.

Konstnären Tanja Marjaana Heikkilä gör en performance som förs i dialog med de utställda fotografierna. De grönsaker som används i performancen har odlats i Västra Nyland och de skaffas direkt av producenterna. Efter performancen delas grönsakerna till publiken. Publiken får sedan föra grönsakerna hem och laga mat av dem. Måltiderna får gärna delas på some med hashtagen #EdibleFineart.

Performansen ingår i biljettpriset och kräver ingen förhandsanmälan.

Två fotografier av Tanja Marjaana Heikkilä. Fotogarfier till höger visar fötter klädda svarta skor vid en vit tallrik med tre blommor, omrigat av röda frukter och växter. Växterna är placerade i ett mönster runt tallriken. Fotografier till höger föreställer en yta som består av rotfruktsskal, lökskal och annat organiskt marerial.