fbpx

Craft Rituals
27.10-31.3.2024

Craft Rituals –utställningen är ett färgsprakande multimediakonstverk, en lekfull audiovisuell helhetsupplevelse för alla åldrar. Chappes utställningsrum fylls av stora filmprojektioner som har 3D-animerade inslag och specialkomponerad musik samt rituella slöjdinstallationer och skulpturer som skapar ett eget suggestivt universum.

Craft Rituals är inspirerad av fornnordisk mytologi och sägnen om de tre nornorna Urd, Verdandi och Skuld som sitter vid världsträdets Yggdrasils fot och spinner. I utställningens berättelse är varpen i livets väv trasig och kosmos är ur balans. De enda som kan laga väven är nornorna som besitter magiska urkrafter. Tillsammans spinner de livets trådar på sina glittrande spinnrockar. 

Interaktiva musikskulpturer låter besökarna leka med ljud och bild för att därigenom själva bli en del av utställningens ritual. De rörliga bilderna är resultatet av en experimentell collage-teknik som väver samman 3D-animationer med fysiskt filmat material, handtecknade bilder och fotomontage samt musik. 

Nornorna i Craft Rituals gestaltas av kvinnor i 70–80 års åldern och tillsammans med dem står ull och hållbarhet i fokus.  Ull har många fantastiska egenskaper; den är en enastående antibakteriell, fuktabsorberande och miljösmart fiber som är motståndskraftig mot eld.

Craft Rituals konstnärliga ledare och producent är den svenska konstnären Aia Jüdes.  Utställningen har skapats i nära samarbete med illustratören Sanna Haverinen och animatören Dennis Vera med deltagare och influenser från Sverige, Finland och Island.